2020-07-02 11:46:58• hírek • Agerpres

Iohannis: Eljött az idő, hogy pörgessük fel a motorokat a gazdaság újraindítása érdekében

A kormány gazdaságfellendítési terve megadja az alaphangot a gazdaság újraindítására - véli Klaus Iohannis államfő, aki szerint a szociáldemokrata kormány teljesen figyelmen kívül hagyta a polgárok elvárásait.

Az elnök rámutatott, a koronavírus-járvány miatt az elmúlt 30 év legnehezebb időszakát élte az ország, amikor megmutatkoztak az előző kormányok jövőképhiányának következményei, a válság ugyanis megfelelő gazdasági és egészségügyi erőforrások nélkül érte Romániát. A hatóságoknak sikerült kezelniük a helyzetet, most pedig minden erőfeszítést a közép- és hosszú távú fejlődést elősegítő lehetőségekre kell összpontosítani.

"Elérkezett az idő, hogy valamennyi gazdasági intézkedést egyetlen tervbe foglaljunk bele, pörgessük fel a motorokat a gazdaság újraindítása érdekében" - fogalmazott az elnök a kormány országos beruházási és gazdaságfellendítési tervének bemutatása alkalmából tartott rendezvényen.

Hozzátette, minden erőforrást és energiát a gazdaság fenntartására kell fordítani, ez ugyanis alapvető fontosságú a gazdasági és társadalmi kohézió tekintetében.

Az elnök szerint a szociáldemokrata kormány gazdaságpolitikája teljesen figyelmen kívül hagyta a román állampolgárok elvárásait, kizárólag a fogyasztásra alapozott, nélkülözte a hosszú távú jövőképet.

"Az országban rejlő potenciált tekintve Romániának már rendelkeznie kellene modern és európai infrastruktúrával, a 21. századhoz méltó iskolákkal, megfelelő kórházakkal, gázvezeték-hálózattal, versenyképessel iparral, virágzó mezőgazdasággal. Ehhez képest uniós viszonylatban sereghajtók vagyunk az utak minősége tekintetében" - nyomatékosította.

Hozzátette, digitalizáció terén is hasonlóan rosszul állunk, és bár a válság nyomása alatt születtek megoldások például a közigazgatási tevékenységek digitalizációjára, ezt a folyamatot fel kell gyorsítani, folytatni kell.

Az államfő hangsúlyozta a beruházások fontosságát, kiemelve, csak ezek révén lehet újraindítani a gazdaságot, a befektetések "adnak reményt vállalkozóknak és munkavállalóknak egyaránt".

Iohannis elmondta még, a kormány illetékesei arról biztosították, hogy az elkövetkező években befejezik a nagy késésben levő infrastruktúra-projekteket, illetve újabbakat indítanak útjukra.

Az esemény a kormány tagjai, törvényhozók, diplomaták jelenlétében zajlik. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: